Saturday, November 6, 2010

BANJI ROLL

BANJI ROLL
Sumber: Zaiton Dahlan

Bahan-bahannya
20 biji kuning telur
12 biji putih telur
320 gram gula tepung
2 sudu teh coffee oil
2 sudu makan ovalette
120 gram tepung jagung
1 sudu teh baking powder
150 gram mentega cair
100 ml air sejuk
200 gram tepung gandum

Cara Mengadun Kek
1. Satukan telur, gula, air, ovalette, tepung jagung, tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk bancuh kek dan pukul sehingga kembang. Gunakan kelajuan tinggi.
2. Masukkan coffee oil dan mentega cair. Kacau hingga rata.
3. Bahagikan adunan ke dalam dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan dalam warna asal dan yang bakinya dibahagikan tiga kemudia diwarnakan hijau, merah dan coklat.
4. Bakar adunan dalam enam loyang berukuran 12 x 12 x 1 sentimeter, dalam suhu 180 darjah C selama 10 minit.

Bahan untuk Krim Colset
75 gram colset powder
250 gram mentega
125 gram gula kastor
300 ml air

Cara-caranya
1. Masak gula dan air hingga gula larut. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk. Satukan colset powder dan mentega dan pukul hingga sebati sambil masukkan sirap gula sedikit demi sedikit dan adun hingga pekat.

Cara Menyusun dan Menggulung Kek

1. Kek yang diwarnakan itu disusun berlapis-lapis dengan menggunakan krim. Potong sedikit keempat-empat tepinya supaya rapi.

2. Bahagikan kek yang berwarna dan sudah dilapis tadi kepada tiga bahagian.

3. Ambil satu bahagian kek tadi dan potong menjadi empat bahagian pula.

4. Susun kek yang empat bahagian ini. Gunakan krim untuk melekatkan adunan. Pastikan warna hijau dapat membentuk ‘+’ selepas disusun. (Susun dulu kek untuk mendapat bentuk yang dimaksudkan, kemudian baru dilekatkan dengan krim).

5. Ambil sekeping kek berwarna plain dan sapukan krim pada bahagian belakangnya. Letakkan kek yang sudah disusun diatas kek plain lalu digulung.

6. Buangkan baki kek agar rapi. Ulang cara 1 hingga 4 untuk kek yang lain.
BANJI ROLL
Sumber: Zaiton Dahlan

Bahan-bahannya
20 biji kuning telur
12 biji putih telur
320 gram gula tepung
2 sudu teh coffee oil
2 sudu makan ovalette
120 gram tepung jagung
1 sudu teh baking powder
150 gram mentega cair
100 ml air sejuk
200 gram tepung gandum

Cara Mengadun Kek
1. Satukan telur, gula, air, ovalette, tepung jagung, tepung gandum dan baking powder ke dalam mangkuk bancuh kek dan pukul sehingga kembang. Gunakan kelajuan tinggi.
2. Masukkan coffee oil dan mentega cair. Kacau hingga rata.
3. Bahagikan adunan ke dalam dua bahagian. Satu bahagian dibiarkan dalam warna asal dan yang bakinya dibahagikan tiga kemudia diwarnakan hijau, merah dan coklat.
4. Bakar adunan dalam enam loyang berukuran 12 x 12 x 1 sentimeter, dalam suhu 180 darjah C selama 10 minit.

Bahan untuk Krim Colset
75 gram colset powder
250 gram mentega
125 gram gula kastor
300 ml air

Cara-caranya
1. Masak gula dan air hingga gula larut. Kemudian sejukkan dalam peti sejuk. Satukan colset powder dan mentega dan pukul hingga sebati sambil masukkan sirap gula sedikit demi sedikit dan adun hingga pekat.
TONGSOUFFLES

Bahan-Bahan:
400 gm air
280 gm tepung gandum
250 gm daging cincang
100 gm mentega
50 gm keju parut
3 biji telur
½ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih
2 tangkai daun sup/bawang atau daun ketumbar
2 batang lada merah (hiris)
minyak utk menggoreng

Cara:
Masak mentega, air dan daging hingga mendidih. Masukkan garam & lada putih lalu gaul hingga rata. Alihkan adunan dari dapur dan biarkan sebentar (5-10 minit).

Kemudian, masukkan telur sebiji-sebiji sambil dikacau/gaul rata-rata. Masukkan pula daun sup/bawang, lada merah hiris, tepung gandum dan keju parut. Gaul hingga sebati.

Panaskan minyak dalam kuali dan gorenglah adunan seperti menggoreng jemput-jemput. Toskan di atas kertas serap minyak. Hidangkan panas-panas dgn sos cili kegemaran anda. Hidangan ini sesuai sebagai sarapan atau jamuan petang.