Saturday, November 6, 2010

TONGSOUFFLES

Bahan-Bahan:
400 gm air
280 gm tepung gandum
250 gm daging cincang
100 gm mentega
50 gm keju parut
3 biji telur
½ sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada putih
2 tangkai daun sup/bawang atau daun ketumbar
2 batang lada merah (hiris)
minyak utk menggoreng

Cara:
Masak mentega, air dan daging hingga mendidih. Masukkan garam & lada putih lalu gaul hingga rata. Alihkan adunan dari dapur dan biarkan sebentar (5-10 minit).

Kemudian, masukkan telur sebiji-sebiji sambil dikacau/gaul rata-rata. Masukkan pula daun sup/bawang, lada merah hiris, tepung gandum dan keju parut. Gaul hingga sebati.

Panaskan minyak dalam kuali dan gorenglah adunan seperti menggoreng jemput-jemput. Toskan di atas kertas serap minyak. Hidangkan panas-panas dgn sos cili kegemaran anda. Hidangan ini sesuai sebagai sarapan atau jamuan petang.

No comments:

Post a Comment