Friday, October 23, 2009

LAKSA JOHOR

BAHAN-BAHAN:
1 PEK SPHAGETTI - REBUS SAMPAI LEMBUT/ TOSKAN

UNTUK KUAH:
A. REBUS - AMBIL ISI
1 POTONG IKAN PARANG
6 EKOR IKAN KEMBONG

B. DIKISAR - TUMIS
6 TANGKAI LADA KERING
4 BIJI BAWANG BESAR
2 BIJI BAWANG PUTIH
1 SUDU BESAR KETUMBAR
(SEMASA MENUMIS MASUKKAN GULA MELAKA DAN GARAM)

C.DIMASUKKAN APABILA BAHAN B SUDAH KEKUNINGAN
1 PAKET KECIL REMPAH KARI IKAN
3 SUDU BESAR UDANG GERAGAU (KERING)- DIKISAR
KAYU MANIS
SANTAN ( 1 BIJI KELAPA)
1 BATANG BUNGA KANTAN (BELAH DUA)
2 BATANG SERAI
SEDIKIT LENGKUAS
ASAM JAWA/ASAM KEPING
BAHAN A
KERISIK - 1/2 BIJI
SEDIKIT PENUMIS IKAN

sETELAH MENDIDIH, KECILKAN API, BIARKAN SAMAPI PECAH MINYAK. KUAH JANGAN TERLALU CAIR/TERLALU PEKAT

BAHAN D - ULAMAN
TIMUN, TAUGE, KACANG PANJANG, LIMAU KASTURI,CILI API, BUNGA KANTAN, DAUN KESUM, LOBAK ASIN, BAWANG BESAR
SAMBAL BELACAN...(JANGA LUPA)

CARA HIDANG:
SPHAGETTI - BUAT BENTUK SIPUT ATAU NO.8.
LETAK DALAM PINGGAN. LETAKKKAN BAHAN ULAMAN KECUALI SAMBAL BELACAN.
TUANG KUAH. LAST, LETAKKAN SAMBAL BELACAN...HEMMMM... MAKAN...LAZAT KAN!